Burn-out epidemie te lijf!

Burn-out epidemie te lijf!
31 januari 2019 Brigitte Jentjens
In het nieuws is dat de kosten van verzuim door burn-out en psychische klachten nu is opgelopen tot 4 miljard. Daarmee zijn de kosten even hoog als de kosten van verzuim door lichamelijke klachten.

Herkenbaar

Verzuim door psychische klachten wordt in het nieuws in één adem genoemd met de gevolgen van pesten op de werkvloer. Realiseren we ons welke gevolgen dit heeft.
Ik ben zelf ook van de ene in de andere burn-out belandt in mijn werk. Ik ben er niet trots op en schaamde me er zelfs voor.Maar ik ben kennelijk niet de enige. En ondanks deze duidelijke cijfers zit het nog in de taboe-sfeer en durven medewerkers niet aan elkaar toe te geven dat ze het veel te druk hebben.
Mensen vallen bij bosjes uit en er is geen geld voor vervanging. Al het extra werk komt neer op de schouders van collega’s die op hun beurt dit werk weer zonder morren accepteren. En vervolgens overwegen te stoppen of zelf in een burn-out belanden.
Zou het kunnen liggen aan de eigenschappen van mensen met een burn-out? 🤔
Of zijn we door de mentaliteit in bedrijven – of onze eigen overtuigingen – zo bang voor ontslag of afkeuring dat we ‘gewoon’ doorwerken aan iets waar we al zo lang geen plezier meer aan beleven dat we er uiteindelijk letterlijk bij neervallen..?
Het lijkt wel alsof we ons bestaansrecht ontlenen aan het werk wat we doen. Dat we zonder het werk niet bestaan. Als werk wegvalt, wat of wie blijft er dan over?

Grenzen

Is het niet zo dat we door onze grenzen aan te geven niet onszelf te kort doen, maar juist investeren in goed en plezierig werken? En ook een lans breken voor onze collega’s die mogelijk -of: waarschijnlijk, gezien de cijfers- tegen dezelfde dingen aanlopen.
💪
In een ideale wereld zou goed en plezierig werken samen gaan met aangeven van gezonde grenzen. Daar zou dan in elk bedrijf ruimte voor mogen zijn. Naast ruimte voor talentontwikkeling. Dan wordt het werk niet alleen gedaan, maar ook nog met enthousiasme en plezier.
Iets wat ik leerde uit ervaring deel ik graag: voel je grenzen en luister naar jezelf, naar je lichaam. Je hebt er maar 1. 💃
Brigitte Jentjens
Coach & Oprichter BLISS community
 

Ook je burn-out te lijf? 

Zwanger en Burn-out:
Liever 1 op 1: