Over het belang van vertrouwen in je lichaam tijdens je zwangerschap

Over het belang van vertrouwen in je lichaam tijdens je zwangerschap
11 oktober 2018 Brigitte Jentjens

Tijdens je zwangerschap veranderd je lichaam, maar ook de wereld om je heen lijkt te veranderen. Je vraagt je af hoe je voor dit nieuwe mens een veilige plek gaat creëren. Je buik wordt langzaam dikker, alles aan je lichaam voelt anders. En ondertussen raast de wereld door. Je hebt nog steeds alle deadlines, je wilt je vrienden blijven zien maar er lijkt iets in jezelf veranderd. Alsof er iets belangrijkers te doen is, waar je aandacht naar toe wordt getrokken. 

Door al de informatie die op je afkomt, voelt het wellicht alsof de expertise over jouw zwangerschap buiten jezelf ligt en die buik niet van jou alleen is. Het maken van de kleinste dagelijkse beslissingen over je zwangerschap kunnen je enorme keuzestress geven. Wat je niet gewend ben van jezelf. Hoe krijg je dat vertrouwen in jezelf weer terug en wat betekent jezelf vertrouwen eigenlijk?

Als vertrouwen betekent dat je meteen alle antwoorden hebt en je daardoor vanaf nu moeiteloos kleine en grote beslissingen maakt, dan is dat niet haalbaar. Voor medische vragen vertrouw je op het team van experts om je heen, maar vertrouwen in hoe je lichaam voelt en het bewust opmerken van dagelijkse signalen van je lichaam zoals pijn en vermoeidheid, dat is een ander verhaal.

Je bewust worden van signalen van je lichaam klinkt misschien niet als prioriteit als je aan het werk bent of druk bent, maar is essentieel. Het kan er namelijk voor zorgen dat je op tijd stopt en niet te veel over je eigen grenzen gaat of stress ontwikkelt, waar je lichaam niet op zit te wachten in deze soms best heftige periode.

Tijdens de BLISS prepare sessies ga je door bewust te bewegen, een diepe ontspanning en ‘body and mind language’ oefeningen steeds beter leren vertrouwen op de signalen die je lichaam geeft. En, hiernaar te luisteren en in actie te komen. Zoals meer bewegen, of meer rust nemen. Tijdens de sessie kom je even los van moeten zodat je even je hoge verwachtingen van jezelf kunt laten gaan en erop kunt vertrouwen dat het goed komt met deze zwangerschap, de bevalling en je kindje.

Dit vertrouwen en je meer bewust worden van je lichaam wordt ook wel een hoger lichaamsbewustzijn genoemd. Hierdoor kun je stress helpen voorkomen omdat je beter inspeelt op je eigen fysieke en mentale behoeftes. Dit draagt bij aan zowel een gezonde als energieke zwangerschap. En wie wil dat nu niet? 🙂 Vind je het leuk om meer te leren over lichaamsbewustzijn en dit ook te ervaren, kom dan meedoen met BLISS prepare!

Brigitte Jentjens & Marleen Birkhoff
brigitte@bliss.community  marleen@bliss.community

Lees meer over het 8 weekse programma BLISS prepare

Brigitte Jentjens is mede-oprichter van BLISS en heeft jarenlange ervaring in het geven van trainingen in mindfulness, NLP, Body&Mind language en sporttrainingen voor vrouwen. Het is de missie van Brigitte om vrouwen meer bewust te maken van hun eigen kracht.

Marleen Birkhoff is mede-oprichter van BLISS en is afgestudeerd op het onderwerp geluk. Op basis van resultaten van onderzoek uit de positieve psychologie, neurowetenschappen en neuropsychologie definieerde ze 6 werkzame geluksstrategieën die verwerkt werden in het BLISS concept